SURİYELİ ÇALIŞMA İZNİ
Geçici Koruma Sağlanan Yabancılara Çalışma İzni
Geçici koruma sağlanan yabancılardan aşağıda belirtilen şartları taşıyan çalışma izni muafiyet başvuruları kabul edilir.
a-)Yabancının geçici koruma kapsamında olduğunu belirten geçici koruma kimlik belgesinin/yabancı tanıtma belgesinin ve kimlik numarasının olması,
b-)Çalışma izni muafiyeti başvurusunun yapıldığı tarih itibarı ile en az altı (6) aylık geçici koruma süresinin doldurulmuş olması,
c-)Geçici koruma kaydına göre yabancıya kalma hakkı sağlayan ilde ve sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışmak üzere başvuru yapılması.
Suriyeli Çalışma İzni Almak İçin
Çalışma izni alabilmek için, yabancıların ikamet ettikleri kendi ülkelerinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine atama, iş sözleşmesi ya da şirket ortaklığını gösteren belgeyi bildirerek müracaatta bulunmaları gerekmektedir. Yurtdışından yapılan bu müracaatlar internet üzerinden yürütülür. Fakat başvuru için gerekli olan belgelerin başvuru tarihinden en geç on gün içinde işveren tarafından bakanlığa ulaştırılması gereklidir. Bakanlık tarafından onaylanan ve çalışma izin belgesi düzenlenen yabancıların en geç doksan gün içinde Türkiye’ye giriş yapmaları şarttır.
Türkiye’den yapılan başvurular için istenen belgeler vardır. Öğrenim için verilen ikamet izinleri haricinde, müracaat için geçerli en az altı aylık oturma izni olması gerekir. Yabancıların kendi ülkelerinde bulunan Türkiye temsilciliklerine iş sözleşmesi ya da şirket ortaklığını gösteren belgeyi bildirerek, çalışma izni ve vize başvurusu yapılır. Ayrıca pasaport ve Türkçe tercümesi yeminli mütercim ya da resmi makamlar tarafından onaylı diploma veya geçici mezuniyet sureti olması zorunludur.
Süreli olan çalışma izinleri bir yıl geçerlidir. Süresiz çalışma izinleri ise Türkiye’de sekiz yıl kesintisiz ikamet eden ve altı yıldır kanuni olarak çalışan yabancılara verilmektedir. Türkiye’de en az beş yıl kanuni ve kesintisiz ikamet edenlere, bağımsız olarak çalışma izni verilebilir. Yine Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı sözleşmelerde aksi bir durum olmadığı sürece, ilgili mercilerin de görüşleri dikkate alınarak, yabancılara çalışma izinleri istisnai olarak verilebilir.